Skip Navigation Links
صفحه اصلی
معرفیExpand معرفی
اطلاعیه ها
آموزش و فوق برنامهExpand آموزش و فوق برنامه
گالری عکسExpand گالری عکس
تماس با ما
دانش آموزانExpand دانش آموزان
پیش ثبت نام
درخواست همکاری

مشاهده فعالیت های بهداشت در دبیرستان مهردانش  
روز جهانی دیابت اصلاح حرکتی ویتامین D  سفیران سلامت معاینات بینایی معاینات پدیکلوزیس
آسم و آلرژی انجام معاینات شنوایی تهیه روزنامه دیواری اجرای پروتکل بهداشتی علایم شایع کرونای دلتا نه به پلاستیک
هفته جمعیت و و باروری سالم فعالیت 1403-1402
کودکان، سرمایه های اصلی کشور هستند و پرورش آن ها از هدف های اصلی برنامه های توسعه اجتماعی، اقتصادی می‌باشد. به همین دلیل تامین بالاترین سطح سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی کودکان ضروریست. بعد از خانواده، مدرسه مهمترین نقش را در سلامت کودک دارد. کودک ساعات زیادی را در مدرسه بسر می‌برد، در آنجا رشد می‌یابد و تکامل پیدا می‌کند.
متأسفانه امکانات بهداشتی در بسیاری از نقاط کشور ما یا وجود ندارد و یا اگر هست خیلی کمرنگ می‌باشد، از این رو همه ساله شاهد بیماری‌های واگیردار زیادی هستیم که گریبان کودکان ما را می‌گیرد. بنابراین، رعایت توصیه های بهداشتی که در این مطلب به آن اشاره می شود برای حفظ سلامتی دانش آموزان در مدارس و پیشگیری از ابتلا به بیماری های واگیردار ضروریست
یکی از عوامل مهم شیوع بیماری های تنفسی و آنفلوانزا، تجمع افراد زیر یک سقف است که این امر در کلاس‌های درس، امری بدیهی است بنابراین باید برخی اقدامات پیشگیرانه و کنترلی برای جلوگیری از انتقال بیماری در مدارس و جلوگیری از ایجاد خلل در برنامه عادی کار دانش آموزان در مدارس، انجام شود.

دانش‌آموزان با رعایت بهداشت فردی، نقش بسزایی را در حفظ بهداشت محیط در مدارس و ارتقاء سطح سلامت جامعه دارند.
برای حفظ سلامتی دانش آموران لازم است که:

* دانش آموزان باید فرا بگیرند، قبل از تغذیه حتماً دست‌های خود را با آب و صابون بشویند.

* مدرسه را خانه دوم خود بدانند و آشغال خود را در سطل زباله بیندازد.

*اگر به بچه‌ها پول می‌دهید به آنها توصیه کنید تا مواد غذایی مناسبی را تهیه و از دست فروشان خرید نکنند. دانش‌آموزان نباید تحت هیچ شرایطی از دست‌فروشان، موادغذایی و انواع تنقلات خریداری کنند و اگر در بوفه مدارس هم مواد غذایی را تهیه می‌کنند حتماً به تاریخ تولید، انقضا و مجوز ساخت آن از وزارت بهداشت توجه کنند
به کودک خود یاد دهید به راحتی مشکلات خود را بیان کند؛ به طور مثال برای رفتن به توالت خجالت نکشد و به معلم خود بگوید.

* نکات بهداشتی رفتن به توالت را برای او تکرار کنید: دستشویی رفتن را به تاخیر نیندازد، لباس خود را کثیف نکند.

*در هنگام استفاده از سرویس های بهداشتی مدرسه نکات بهداشتی را رعایت کرده و قبل و پس از استفاده دست های خود را با آب و صابون بشویند.

از دستمال و لیوان و دیگر وسایل شخصی خود استفاده نماید.

* اصول درست نشستن و درست ایستادن را به فرزندانتان آموزش دهید تا از بروز بد شکلی های اندام در آینده جلوگیری شود.

* برای حفظ سلامتی دانش آموزان به آنها توصیه کنید که هنگام عطسه و سرفه کردن، با دستمال جلوی بینی و دهان خود را بگیرد.

* از او بخواهید در زنگ تفریح بازی کند و تغذیه خود را بخورد.

* فرهنگ تغذیه‌ای سالم را به او آموزش دهید؛ از مصرف مواد خوراکی کم ارزش مانند پفک خود داری کنید. تنقلاتی مثل مغزهای گیاهی و خشکبار و میوه را به عنوان میان وعده در اختیار او قرار دهید. نباید مصرف تنقلات کارخانه‌ای و خرید از دست‌فروش‌ها عادت دانش‌آموزان شود.
خوردن صبحانه و ورزش کردن دو فعالیت مناسب برای بالا بردن سطح توانمندی کودکان در محیط های آموزشی است؛ از آنها غافل نشوید.

* اگر عادات بدی از قبیل مکیدن انگشت، جویدن ناخن و… دارد، به طور غیر مستقیم این عادت را ترک دهید؛ مثلا دست‎های او را بگیرید و نوازش کنید.

* مراقب باشید که ارتباط نزدیک تعداد زیادی دانش‎آموز در مدرسه باعث انتقال بیماری‎هایی مثل آسم، شپش، سرماخوردگی و آنفلوانزا می‌شود.

*دانش آموزان صبح ها قبل از رفتن به مدرسه، حتما صبحانه بخورند تا برای فراگیری درس ها انرژی داشته باشند.

*خواب و استراحت کافی داشته باشند، شب ها زود و به موقع بخوابند تا بتوانند صبح ها به موقع از خواب بیدار شوند و با نشاط باشند.

* برای حفظ سلامتی دانش اموزان به آنها توصیه کنید که در هنگام آب خوردن، از لیوان شخصی استفاده کنند
برنامه روزانه خود را طوری تنظیم کنید که ورزش و حرکات ورزشی انجام دهند. بازی و فعالیت بدنی برای کودکان مثل اکسیژن برای ادامه حیات است و سبب رشد و تقویت سلامت روحی و جسمی آنها می شود.

* برای حفظ سلامتی دانش آموزان به آنها آموزش دهید تا همیشه مقداری دستمال کاغذی همراه خود داشته باشند.

یکی از مزیت های همراه داشتن دستمال کاغذی این است که موقع سرفه و یا عطسه، جلوی دهان و بینی خود را با آن می گیرند و از پخش انواع میکروب ها در هوا و بیمار شدن دیگران (در صورتی که کودک مریض باشد) جلوگیری می کنند.

* برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‎های واگیردار، پیش از ورود کودکتان به مدرسه، برنامه‌ واکسیناسیون او را کامل کنید. در صورت ابتلا به این بیماری‎ها، او را از رفتن به مدرسه منع کنید.

* تمام واکسن های کودک خود را سر موقع بزنید. اگر کودک تمام واکسن هایی که برای او مشخص شده است سر موقع تزریق کند (مثل واکسن سه گانه یا سرخک و …)، در برابر بسیاری از بیماری ها مصون می ماند. اگر برخی واکسن ها را دوباره تزریق نکنیم، ممکن است که این بیماری برگردد و فرد را مبتلا کند .

* قوانین مدرسه را بشناسند و به آن احترام بگذارند.
برای حفظ سلامتی دانش آموزان به آنها بگویید وسایل شخصی مانند لیوان و دستمال را هر روز به همراه خود به مدرسه ببرند.

* برای بهداشت فردی خود اهمیت قائل شوند و حداقل دو باردر هفته حمام کنند، موهای خود را مرتب نگه دارند، جوراب های خود را مرتب بشویند و با ظاهری آراسته به مدرسه بروند.

* اگر مواد خوراکی میان وعده را از بوفه مدرسه (پایگاه تغذیه سالم) تهیه می کنند، مواد خوراکی را بخرند که دارای بسته بندی، مهر استاندارد و نشانی محل کارخانه باشد.

* مسیر خانه تا مدرسه را یاد بگیرند و برای رفت و آمد از مسیرهای مستقیم استفاده کنند.

* در مسیر خانه به مدرسه و بالعکس، از صحبت کردن با افراد ناشناس و سوار شدن به خودرو غریبه ها و مشکوک خودداری کنند.

* در هنگام عبور از عرض خیابان، از مکان های خط کشی شده یا پل عابر پیاده استفاده کنند.

* به منظور حفظ سلامت پاها از کفش مناسب سن و فصل استفاده کنند.

* اگر برای حمل کتاب های درسی از کوله استفاده می کنند، برای جلوگیری از صدمه به ستون فقرات، از کوله هایی که در دو طرف بند دارند، استفاده کنند و وزن کوله را از 10 درصد وزن بدنشان سنگین تر نکنند.

* در برنامه های بهداشتی مشارکتی شرکت کنند و با گروه های بهداشتی در مدرسه مانند سفیران سلامت همکاری نمایند.

* در صورت بروز هر گونه آسیب و صدمه در مدرسه به مربی بهداشت یا مسوولان مدرسه مراجعه کنند.
آلرژی فصلی چیست؟

دکتر مهدویانی  عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، اول از همه آلرژی را برای ما تعریف می‌کند: «آلرژی به طور کلی افزایش پاسخ‌دهی سیستم ایمنی بدن به عواقب یا آسیب‌های محیط بیرونی است که به طور نرمال برای بدن ضرر ندارند. بسته به اینکه کدام ارگان از بدن دچار این افزایش پاسخ‌دهی است، ما با انواع بیماری‌های آلرژی روبه‌‌رو هستیم. برای مثال اگر افزایش پاسخ‌دهی بدن در دستگاه گوارش اتفاق بیفتد ما با آارژی‌های غذایی روبه‌رو هستیم. اگر در پوست اتفاق بیفتد، با انواع آلرژی‌های پوستی مانند اگزما روبه‌رو هستیم. اگر در مجاری تنفسی فوقانی اتفاق بیفتد، همان آلژی بهاره و اگر در مجاری تنفسی تحتانی این افزلیش پاسخ‌دهی به وجود بیاید، با بیماری آسم مواجه هستیم.

پاییز فصل گرده‌افشانی علف‌ها

اما سوال بعدی این است که چه رازی در حال و هوای پاییز نهفته که با رسیدنش این‌ جور حال و روز افراد مبتلا به حساسیت به‌هم می‌ریزد؟ موضوع برمی‌گردد به وضعیت درختان و گیاهان در این فصل. با گرده‌افشانی گیاهان هوای پاییزی سرشار از گرده‌های گل و گیاهانی می‌شود که بدن نسبت به آنها احساس خطر می‌کند. گرده‌افشانی درختانی مانند نارون، گردو، تبریزی، ‌افرا، چنار و زبان گنجشک در اسفند ماه شروع شده تا اواسط بهار ادامه می‌یابد ولی علوفه‌ها از ماه‌های اردیبهشت و خرداد گرده‌افشانی می‌کنند که تا اواسط مرداد ماه ادامه می‌یابد و علف‌های هرز در اواخر تابستان تا اوایل پاییز گرده‌افشانی می‌کنند. از طرف دیگر در این فصل به‌ دلیل فرآیند خشک شدن برگ‌ها و گیاهان کپک‌ها و قارچ‌هایی به وجود می‌آید که موادی که از این قارچ‌ها در هوا پراکنده می‌شود، باعث ایجاد آلرژی در افراد مستعد می‌شود. مخصوصا وقتی باران پاییزی می‌بارد مواد حساسیت‌ زا بیش از همیشه در هوا پراکنده شده اند و بروز آلرژی تشدید می شود. در وهله نخست از دو هفته قبل شست‌وشوی بینی با سرم نمکی را شروع کنید و به این روش به باز ماندن راه‌های هوایی کمک کنید. هنگامی که میزان گرده گیاهان در هوا زیاد است، از منزل خارج نشوید که اغلب در بعدازظهرهای خشک و خنک این‌گونه است، ولی میزان این گرده‌ها در هوای سرد و مرطوب (بعد از باران) به‌طور عجیبی کاهش می‌یابد.

علائم آلرژی چیست؟

علائم آلرژیکی می توانند با عوارض خفیف و يا حاد بروز يابند که شامل علائم بيني مانند آب ريزش بيني، گرفتگي بيني، عطسه هاي مکرر و خارش بيني علائم چشمي مانند خارش چشم، قرمزي، تورم، اشک ريزي و حساسيت به نور علائم تنفسي مانند احساس كمبود هوا و تنفس همراه با صداي خس خس و علائم عمومي در بدن چون خستگي و عصبي شدن باشد.
تشخیص آلرِژی فصلی

اگر فرد علائم آلرژیکی دارد که فقط در زمان های خاصی از سال رخ مي دهد، اين علائم از نشانه ي رينيت آلرژيک فصلي است. 

پیشگیری از بروز حساسیت فصلی

متخصص آسم و آلرژی دانشگاه علوم پزشگی یاسوج، دکتر علی فاضل گفت : آلاینده‌ها کمک می‌کنند پایداری آلرژن‌ها در محیط بیشتر شود و گرده‌ها با آلاینده‌ها مخلوط شده، غلظت بیشتری پیدا کند، ضمن این که ذرات جدید به‌وجود آمده در هوا، در معرض نور آفتاب قرار گرفته، تغییرات فتوشیمیایی در آنها اتفاق می‌افتد و این ذرات تغییر‌ شکل یافته خاصیت حساسیت‌زایی را بالا می‌برند.
فاضل ادامه داد: خوراکی هایی با القاب سم زدا وجود دارند که می توانند وضعیت سلامتی را بهبود بخشند برای مثال چکاندن چندین قطره لیمو ترش در آب و مصرف صبحگاه آن می تواند به سم زدایی بدن پرداخته یا مصرف شب هنگام آب آناناس نیز می تواند همین خاصیت را داشته باشد.
وی ادامه داد: بهترین دارو برای حساسیت‌‌های مربوط به تمام فصول، پرهیز است اما داروهایی نیز برای درمان حساسیت ها وجود دارد که با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مختلف داروهایی متناسب با بیماری فرد تجویز می شود تا جایی که امکان دارد از خانه خارج نشوید و به فضاهای باز طبیعی نروید، به‌خصوص در موقع بارش باران. اگر هم از خانه خارج شدید موقع خروج از منزل به‌ویژه وقتی روی انبوه برگ‌های خشک درختان پاییزی قدم می‌زنید به صورت‌تان ماسک بزنید که میزان ورود گرده گیاهان و قارچ‌ها را به حداقل برسانید.

در خانه پنجره‌ها را ببندید و از سیستم تهویه هوا استفاده کنید و در زمان رانندگی هم  پنجره‌‌ها را بالا بکشید و سیستم تهویه خودرو را روشن کنید تا مانع از ورود هوای بیرون که مملو از مواد آلرژی‌زاست به داخل شود.

به جای فرش و قالی از کفپوش استفاده کنید. قالی‌ها محل تجمع گردوغبار و گرده‌ها و سایر عوامل آلرژی‌زا هستند. کارهای باغداری و گل‌کاری را به زمان پس از گرده‌افشانی و بعد از پایان فصل آلرژی موکول کنید.

در خارج از منزل برای جلوگیری از ورود مواد حساسیت‌زا به چشم‌های‌تان عینک آفتابى بزنید.

نوشیدن مایعات عوارض حساسیت‌های تنفسی فصلی را کاهش می‌دهد. نوشیدن مایعات فراوان میزان ترشحات تنفسی حساسیت را رقیق کرده و عامل حساسیت‌زا اثر کمتری بر بدن می‌گذارد.

بعد از بازگشت به منزل دوش بگیرید و لباس‌های‌تان را تعویض کنید تا از ورود گرد وغبار معلق خارج از خانه به منزل جلوگیری کنید.

دکتر مسیح الله شاکری متخصص داخلی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جهرم توصیه هایی تغذیه ای در این باب ارائه می دهد:

مواد غذای حاوی آنتی اکسیدان را بیشتر مصرف نمائید.

در طی روز چای سبز بنوشید. تحقیقات نشان داده است که آنتي اکسيدان موجود در چاي سبز با نام اختصاري EGCG ، واکنهاي آلرژيک را در بدن متوقف مي كند.
سیر
سیر، با آنتی بیوتیک هاي طبيعي پر شده است ،که مي تواند بدن شما را از عفونت ها و آلرژي ها پاک کند. بدن شما بزرگترين سود را از خوردن سير خام مي برد و اگر حساسيت هايتان در حال بازگشت است، بهتر است چند تكه سير مصرف كنيد. اگر كه علاقه اي به بوي سير نداريد از يك مكمل استفاده كنيد.
برگ سبزیجات:

کلم، اسفناج و بسیاری از سبزیجات دیگر ،منابع غني از ويتامين هاي ضروري، مواد معدني، آنتي اکسيدان ها و آنزيم هستند .

مواد غذایی غنی از پروبیوتیک:

یک دستگاه گوارش خوب، پایه و اساس سلامت است، زیرا بدن سالم، بیشترين حد مواد مغذي را از غذا دريافت مي کند. غذاهاي غني از پروبيوتيک مانند کفير، ماست پاستوريزه نشده، كلم ترشي، ترشي تخمير شده و حتي مكمل پروبيوتيك، مي توانند سيستم دفاعي بدن را تقويت كنند.
مرکبات:
لیمو، و دیگر اشکال مرکبات، سبب افزایش ایمني شما به دليل سطح بالاي ويتامين C مي شود خوردن آب ليمو، (ليموناد بدون قند)، به بدن شما کمک مي كند، تا ناخالصي ها را از بين برده و سيستم ايمني بدن را تقويت كند. همچنين براي جواب دهي بهتر مقداري از آب مركبات را با عسل محلي مصرف کنید.